فرمول کسب موفقیت و دستیابی به ثروت!
- نویسنده محمدرضا
- دسته بندیها کارآفرینی و ایجاد انگیزش
- نظرات ۱ نظر
امروز شنبه، پنجم اسفندماه روزی است که در ایران به عنوان روز بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی و روز مهندس نامگذاری شده است. ضمن تبریک این روز به کلیه مهندسان کشور، به این بهانه و به عنوان اولین دلنوشته در وبلاگ دنیای اتوماتیک، تصمیم گرفتم در مورد وضعیت بازار کار مهندسان کشور مطلبی بنویسم و علت اصلی ناکامی مهندسین کشور را در کسب درآمد در مقایسه با سایر اقشار مشابه مورد بررسی قرار دهم. از زندگی شخصی خود آغاز می کنم. من نیز مثل اغلب مهندسین کشور بنا به توصیه بزرگان خانواده و مشاوران تحصیلی، نخست رشته ریاضی و سپس یکی از بهترین رشته های مهندسی را انتخاب کردم. در این مسیر با جدیت دروس پیش دانشگاهی و دانشگاهی را پشت سرگذاشتم و پس از پایان دوره خدمت وظیفه، وارد بازار کار شدم و خوشبختانه توانستم در یک شرکت بزرگ دولتی مشغول به کار شوم. جدا از مباحث مالی، هیچوقت از انتخابم پشیمان نبوده و نیستم چراکه در زمینه مورد علاقه خودم کار می کنم و این علاقه هر روز در من بیشتر می شود. با این وجود درآمد و مباحث مالی بخش لاینفکی از زندگی ماست و اگر بگوییم هدف اصلی هر فرد از کار، در درجه نخست کسب درآمد برای برخورداری از یک زندگی مناسب است، حرف گزافی نگفته ایم. متأسفانه از این بُعد، درآمد جامعه مهندسین کشور به هیچ عنوان با درآمد اقشار نظیر خود همچون پزشکان، وکلا و قضات قابل قیاس نیست بگونه ای که در بسیاری از موارد، درآمد ماهیانه یک مهندس با درآمد روزانه یک پزشک متخصص یا یک وکیل در کشور برابری می نماید! اما به واقع دلیل این تفاوت چشمگیر چیست؟!
این سئوال و سئوالاتی از این دست، مدت ها ذهن مرا به خود مشغول کرده بود. اینکه آیا کاری که مهندسان انجام می دهند، به تخصص پایین تری نیاز دارد؟ آیا شرایط کاری مهندسین و مسئولیت آن ها در قبال وظایف خود آسان تر است؟ آیا نقش و اهمیت فعالیت های مهندسی در بهبود زندگی بشر امروزی تأثیر کمتری دارد؟ آیا این اختلاف بدان دلیل است که کشور ما یک کشور صنعتی نیست؟ و بسیاری سئوالات مشابه دیگر! اغلب جواب هایی که در پاسخ از ذهنم می گذشت آن بود که جامعه مهندسین کشور را عمدتاً نخبگان و افراد سطح بالای جامعه شکل می دهند و کار آن ها در بیشتر موارد نیازمند تخصص بالایی است. این افراد عمدتاً در محیط های آلوده و سخت صنعتی و در کنار مخاطرات مختلف مشغول انجام وظیفه هستند و با توجه به محدودیت های ناشی از تحریم های بین المللی، ضرورت نیاز به خدمات آن ها به شدت در صنایع کشور احساس می شود. این تناقض مدت ها در ذهنم جریان داشت تا آنکه با کتاب لاین سبقت میلیونرها به قلم آقای ام.جی. دمارکو (به انگلیسی : The Millionaire FastLane, by M.J. DeMarco) آشنا شدم و پاسخ خود را در آن یافتم! پاسخی که می تواند راهگشای مهندسان ایرانی در کسب درآمدهای مناسب متناسب با تخصصشان باشد.
به اختصار آقای دمارکو معتقد است کلیه افراد جامعه صرفه نظر از ضریب هوشی و استعدادهای ذاتی، وضعیت خانوادگی، رشته تحصیلی، دانشگاه و محیط پیرامون و … یکی از سه مسیر زیر را برای زندگی خود انتخاب می نمایند. او این سه مسیر را به لاین های سه گانه یک بزرگراه (لاین کندرو، لاین میانه و لاین سرعت) تشبیه و بیان می کند که در هر سه مسیر، میزان موفقیت و ثروت حاصله برای فرد از فرمول زیر محاسبه می شود:
میزان موفقیت یا ثروت قابل تحصیل برای یک فرد برابر است با :
تعداد متقاضیان برای آن کالا یا خدمات × ارزش واحد کالا یا خدمات قابل ارائه توسط آن فرد
به عنوان نمونه فردی که کالایی با ارزش A تومان را به تعداد B عدد در یکسال تولید می کند و می تواند تمامی کالاهای تولیدی در طول سال را به جامعه هدف خود بفروشد، در یکسال فروشی برابر A*B خواهد داشت که با کسر هزینه ها، درآمد او تعیین خواهد شد. بدیهی است که در این فرمول هرچه ارزش کالا یا خدمات قابل ارائه و متقاضیان برای آن بیشتر باشد، موفقیت و ثروت حاصله بیشتر خواهد بود.
آقای دمارکو بیان می کند که افرادی که در مسیر کندرو حرکت می کنند، اصلاً عجله ای برای رسیدن به موفقیت ندارند و با بی تفاوتی و به آرامی زندگی خود را سپری و به پایان می رسانند. این افراد، کالا یا خدمات با ارزشی به جامعه ارائه نمی کنند و نتیجتاً موفقیت چندانی هم در زندگی خود ندارند. دسته دوم یا افرادی که در مسیر میانه حرکت می کنند، مانند اکثر افراد جامعه دانشگاهشان را تمام میکنند، نیازمندیهای بازار کار را جستجو می کنند، فرصتهای شغلی را شناسایی می نمایند و پس از مدتی، موفق به کسب یک شغل کارمندی یا کارگری در یک شرکت یا اداره می شوند. بدیهی است از آن جا که این دسته از افراد هم تنها خدماتی به یک سازمان ارائه می نمایند، طبق فرمول موفقیت حتی در صورت ارزشمند بودن خدمات خود، موفقیت چندانی نخواهد داشت، چرا که اولاً سازمان ها بهای واقعی خدمات کارکنان خود را نمی پردازند و دوماً این مبلغ تنها از سوی یک متقاضی خریداری می شود اما از نظر آقای دمارکو، دسته سوم را افرادی ریسک پذیر تشکیل می دهند که تصمیم می گیرند با تخصص و مهارت های خود یا حتی بهره گیری از تخصص های دیگران کالایی تولید کنند و یا خدمات ارزشمندی به جامعه ارائه نمایند. ممکن است این افراد در این مسیر بارها شکست بخورند ولی در صورت رعایت فاکتورهای موفقیت، نهایتاً بدان دست خواهند یافت.
با توجه به فرمول موفقیت به سئوال مطرح شده باز می گردیم و جواب را در آن جستجو می کنیم. پزشکان متخصص و وکلا از درآمد بسیار بالاتری نسبت به مهندسان جامعه برخوردار هستند چرا که طبق فرمول موفقیت، آن ها قادرند خدماتی با ارزش به اکثر مردم جامعه ارائه دهند. آن ها بجای آنکه در یک کارخانه یا سازمان فعالیت نمایند و در قبال خدمات خود، مبالغ ناچیزی دریافت کنند، قسمت عمده وقت خود را برای خودشان کار می کنند و با ارائه خدمات تخصصی، همچون کارخانه داری که کالاهای تولیدی خود را می فروشند، درآمدهای بالایی کسب می کنند. به نظر من، مشکل مهندسان ایرانی در درجه نخست آن است که آن ها حرکت در مسیر میانه بزرگراه را انتخاب کرده اند و مایل به ساخت و تولید یک کالا یا ارائه خدماتی به مردم نیستند. با این روش، انتظار آنکه با یک حقوق کارمندی بتوان ثروت و موفقیت بالایی بدست آورد، انتظاری بیهوده است! در درجه دوم در بیشتر موارد، دانش مهندسین کشور ما برای ساخت یک کالا یا ارائه یک خدمات با ارزش به جامعه کافی نیست و آن ها با تحصیلات دانشگاهی نمیتوانند، کالا یا خدمات ارزشمندی ارائه نمایند. البته در پاره ای از موارد نیز، مهندسان ایرانی ارزش واقعی خدمات خود را درک نکرده و آن را به بهای ناچیزی به دیگران واگذار می نمایند. با این توضیحات می توان گفت راهکار کسب درآمد قابل توجه برای مهندسان ایرانی آن است که در گام نخست به سمت لاین سبقت حرکت کنند و اگر اکنون از تخصص و مهارت کافی برای ارائه کالاها یا خدمات ارزشمند برخوردار نیستند، سعی کنند آن ها را کسب نمایند. باید پذیرفت که این مسیر، دشواری های خاص خود را دارد و ارائه خدمات مهندسی به متقاضیان و جلب رضایت آن ها مسیر بس دشواری است. با این همه معتقدم به علت فقدان متخصصین کافی در اکثر رشته های مهندسی کشور، اکنون زمینه بسیار گسترده ای برای کسب درآمد وجود دارد و ایده اصلی وبسایت «دنیای اتوماتیک» نیز به فعلیت رساندن این باور است.
سلام وقت بخیر
مطالب وبلاگ وبخصوص مطالب آموزشی سایت تون آموزنده وکاربردی است.بابت مطالب آموزشی ونرم افزارهای ارایه شده کمال تشکر رادارم.
موفق باشید