قبلی

معرفی و بیان قابلیت ها، مزایا و دامنه کاربرد

کنترلرهای نرم‌افزاری زیمنس

پیشرفت‌های روزافزون سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در حوزه سیستم‌های کامپیوتری، شرکت زیمنس را بر آن داشت تا با تلفیق مزایای PLC ها و فنّاوری‌های کامپیوتری، نسل جدیدی از کنترلرها را طراحی و به بازار عرضه نماید. این نسل جدید از کنترلرها که در قالب نرم‌افزارهایی روی کامپیوترهای صنعتی (به انگلیسی : (Industrial Personal Computer (IPC) اجرا می‌گردند، اصطلاحاً کنترلرهای نرم‌افزاری نامیده می‌شوند. کنترلرهای نرم‌افزاری به جهت برخورداری از سخت‌افزار قوی و امکان دستیابی به حداکثر سرعت پردازش اطلاعات، کارایی بالا و کاربرپسندی، ارتباطات شبکه‌ای گسترده، بهره‌مندی از بسترهای نرم‌افزاری سیستم‌عامل ویندوز و ویژگی‌هایی همچون استحکام و پایداری زیاد در محیط‌های صنعتی که مرهون استفاده از IPC های پیشرفته می‌باشد، بهترین انتخاب برای کاربردهای نیازمند حداکثر سرعت و دقت در پردازش اطلاعات می‌باشند. از آنجا که عملکرد کنترلرهای نرم‌افزاری مستقل از سیستم‌عامل ویندوز می‌باشد، راه‌اندازی مجدد و بروز اشکال در عملکرد ویندوز، کوچک‌ترین خللی در کارکرد سیستم کنترل ایجاد نمی‌نماید.

شرکت زیمنس با تولید و عرضه مجموعه گسترده‌ای از کامپیوترهای صنعتی به اشکال مختلف، زیرساخت سخت‌افزاری بسیار قدرتمندی برای پیاده‌سازی کنترلرهای نرم‌افزاری ایجاد نموده است. این کامپیوترهای صنعتی هم‌اکنون با بهره‌گیری از پردازنده‌های بسیار سریع، پورت‌ها و واسط‌های ارتباطی متنوع، سیستم‌عامل ویندوز نصب‌شده و آماده بکار و برخورداری از کلیه نرم‌افزارهای موردنیاز در خانواده «SIMATIC Industrial PCs» جای گرفته‌اند. اعضای این خانواده را مجموعه‌ای از رک‌های صنعتی، BOX PCهای صنعتی، پنل ها و مانیتورهای صنعتی و تبلت های صنعتی تشکیل می‌دهند. چند نمونه از محصولات خانواده SIMATIC Industrial PCs در شکل زیر نشان داده شده است.

رک‌ها و BOX PCها، کامپیوترهای پیشرفته‌ای هستند که سرعت‌بالا، قابلیت کارکرد مطمئن به‌صورت ۲۴ ساعته در محیط‌های صنعتی، وجود پورت‌های متنوع جهت ارتباط با شبکه‌های مختلف صنعتی، بهره‌مندی از کلیه نرم‌افزارهای موردنیاز جهت کنترل و مانیتورینگ پروسه‌های پیچیده صنعتی، انعطاف‌پذیری بالا و کاربری آسان از مهم‌ترین مزایای استفاده از آن‌ها به شمار می‌رود. پنل ها، تین کلاینت‌ها، مانیتورها و تبلت های صنعتی از دیگر اعضای خانواده کامپیوترهای صنعتی زیمنس می‌باشند که علاوه بر کنترل پروسه‌های صنعتی، از قابلیت مانیتورینگ پروسه‌های صنعتی نیز برخوردار می‌باشند.

در کنار سخت‌افزار پایه موردنیاز، بخش اصلی کنترلرهای نرم‌افزاری را یک نرم‌افزار مستقل از سیستم‌عامل ویندوز جهت کنترل پروسه تشکیل می‌دهد. در این حالت ارتباط کنترلر با ورودی‌ها و خروجی‌های سیستم کنترل از طریق پورت‌های ارتباطی موجود روی IPC مورداستفاده همچون پورت پروفی باس یا پروفی نت برقرار می‌گردد. در ادامه به معرفی دو کنترلر نرم‌افزاری شرکت زیمنس پرداخته می‌شود.

معرفی و بیان قابلیت ها، مزایا و دامنه کاربرد

SIMATIC WinAC

SIMATIC WinAC، اولین نسل از کنترلرهای نرم‌افزاری شرکت زیمنس می‌باشد که بر پایه سیستم‌عامل PLCهای سری S7-300/400 طراحی و پیاده‌سازی شده است. این کنترلر نرم‌افزاری در سه نسخه WinAC RTX، WinAC RTX F و WinAC ODK ارائه‌شده است که به ترتیب بیانگر نسخه استاندارد، نسخه ‌ایمن در برابر خرابی و نسخه برخوردار از کیت توسعه برنامه‌نویسی می‌باشد. با توجه به قدیمی بودن این محصول، استفاده از آن برای پروژه‌های جدید توصیه نمی‌گردد. شمای ظاهری نرم‌افزار WinAC در شکل زیر نشان داده شده است.

معرفی و بیان قابلیت ها، مزایا و دامنه کاربرد

SIMATIC S7-1500 Controller

کنترلر نرم‌افزاری S7-1500 Controller، جدیدترین کنترلر نرم‌افزاری شرکت زیمنس می‌باشد که بر پایه PLC‌های سری SIMATIC S7-1500 طراحی و توسعه‌یافته است. این کنترلر نرم‌افزاری از تمامی قابلیت‌های ذکر شده برای PLC های سری S7-1500 برخوردار می‌باشد. این کنترلر نرم‌افزاری نیز در سه نسخه استاندارد، ایمن در برابر خرابی و نسخه برخوردار از کیت توسعه برنامه‌نویسی SIMATIC ODK 1500S ارائه‌شده است که نسخه سوم امکان برنامه‌نویسی به زبان‌های سطح بالایی همچون C/C++ را برای کاربران فراهم می‌نماید. شمایی از کنترلر نرم‌افزاری S7-1500 Controller، اجراشده روی یک Panel PC در شکل زیر نشان داده شده است.